Taková dobrota vás nenechá chladnými: Tuňákový steak s chřestem a holandskou omáčkou

Taková dobrota vás nenechá chladnými: Tuňákový steak s chřestem a holandskou omáčkou

14.05.2021 Jana Čiháková

Doba chřestová je tady a my pro vás máme tip, jak ji úspěšně zahájit. Udělejte si s námi skvělý steak z tuňáka a podávejte jej z chřestem a holandskou omáčkou. Příprava je jednoduchá!

Budete potřebovat:

4 steaky z tuňáka

sůl

čerstvě mletý bílý pepř

svazek zeleného chřestu (cca 500 g)

kousek másla

 

na holandskou omáčku

3 žloutky

2 lžíce bílého vína Veltlínské zelené, Vinselekt Michlovský

1 lžička hořčice

špetka soli

špetka bílého pepře

100 g rozpuštěného a lehce prochladlého másla

Postup

Každý steak z tuňáka jen osolte a opepřete. Na rozpálenou pánev ho dejte minutu z každé strany.

Chřest zbavte oschlých a tvrdých konců a lehce opečte na kousku másla. Opět jen sůl a bílý pepř.

Do misky nad vodní lázeň dejte 3 žloutky a 2 lžíce bílého vína. Šlehejte metličkou, voda v hrnci nesmí vařit! Jinak se vám žloutky srazí. Přidejte vrchovatou lžičku hořčice. Ochuťte špetkou soli a bílého pepře. Až směs zhoustne, malým pramínkem do ní, za stálého šlehání, přilévejte rozpuštěné máslo.

Vyšlehejte krásnou omáčku.

Tou přelijte chřest. Ideální příloha? Vařené brambory.

Recept vytvořila Bohyně kuchyně, Elly, www.bohynekuchyne.cz!

Více tipů na Instagramu:

bohynekuchyne

vinselekt_michlovsky


Mohlo by vás zajímat

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.